Dnevno izklapljanje računalnika

Velikokrat nas muči vprašanje ali je bolje računalnik, ki se uporablja vsak dan izklopiti ali pustiti prižganega čez noč in naslednji dan samo nadaljevati z uporabo. Odgovor ni preprost in zavisi od več dejavnikov:

1. lokacije delovanja računalnika

2. namena zakaj se računalnik uporablja

 

Potebno je vedeti, da je večina današnjih računalnikov do spleta povezana preko ADSL povezave. In prižgan računalnik posledično pomeni tudi povezan v splet.

Hibernacija nam za strojno opremo pomeni kot, da smo računlnik ugasnili, za programsko opremo in sistem pa pomeni, da je računlnik vseskozi v teku.

 

1. Lokacija

Domači računalniki, ki delujejo v bivalnih prostorih je bolje izklapljati. Vzroki za to so vsaj:

  • glasnost ventilatorjev
  • slab zrak
  • drugo sevanje

 

Računalnik v prašnem okolju ali na tepihu je bolje izklapljati. Ventilatorji se preveč zaprašijo in prihaja do oslabljene funkcije ventilatorjev - hlajenje, kar največkrat pripelje do pregrevanja računalnika in posledično do okvare strojne opreme. Najpogostejša okvara je okvara procesorja in ni majhen strošek. Na srečo je okvara diska (in izgube podatkov) zaradi pregrevanja redka.

V kolikor je računlnik postavjen na tepih, ga je v vsakem primeru priporočljivo malo dvigniti na kakšno polico pod mizo ali na mizo.

 

2. Namen uporabe

WEB in Maill strežniki morajo biti dostopni vseh 24 ur na dan. Večina strežnikov mora biti dostopnih 24/7 in zato neprekinjeno prižganih. Delovne postaja z občutljivimi ali pomembnimi podatki je bolje ugašati zaradi varnosti in vdorov preko intenet povezave.

Računalniki za arhiviranje video posnetkov z nadzornih kamer morajo biti prižgani 24/7.

V primeru, da računalnik veliko uporabljamo za brskanje po internetu je bolje, da se računalnik popolnoma ugaša po končanem delu. Nekatere internet strani nam v računalniku in trenutnem delovnem spominu puščajo programske smeti, ki nam otežujejo delo (počasno delovanje, sesuvanje, prekinjanje povezave, zapiranje programov, ...). S ponovnim zagonom računalnika se vedno znova smeti počistijo.

Računalniki v trgovini se po potrebi lahko puščajo prižgani (ugasniti je priporočljivo ostale naprave: monitor, tiskalnik, prikazovalnik za stranke, ...). Ponavadi ponoči (ko je trgovina zaprta) potekajo prenosi podatkov v druge poslovalnice ali avtomatično arhiviranje podatkov. Te operacije so večinoma nastavljane na pediodično izvajanje vsak dan ob določeni uri. Neprestano prižiganje in ugašanje računalnika lahko vodi do hitrejše okvare elektronkih delov in komponent računalnika. Vsaka okvara računlnika v trgovini pa je sila neprijetna zato tudi zaradi tega lahko računalnik puščamo prižgan, če le ni preveč prašno.

 

Ne glede na vse pa je potrebno upoštevati:

  • računalnik, ki je prižgan 24 ur na dan oz 24/7 porabi veliko več energije, kar ni zanemarljivo ko se izračuna na povprečno dobo delovanja računalnika - 5 let.
  • računalnik, ki je dlje časa povezan v internet (dlje prižgan) je dlje časa dostopen hackerjem in spamerjem in je večja možnost za vdore in okužbe z virusi in spy programi.
  • vsak delovni računalnik je potrebno najmanj 1X na teden ugasniti oz. izvesti restart sistema
  • računalanik vsebuje mehanske dele - ventilatorji in ležaji v disku, le ti se z daljšim časom uporabe bolj izrabljajo in povzročajo težave
  • monitor in ostale naprave je priporočljivo izklapljati
  • ob nevihtnem vremenu je bolje računalnik ugasniti (kljub zaščitam) in ga izklopiti iz električne in internet vtičnice.

 

Zaključek:

Naše 15 letne izkušnje servisiranje računalnikov in računalniške opreme kažejo, da je računalnik bolje ugašati kot, da se pušča prižganega. Tudi v raznih trgovinah in pisarnah, kjer bi lahko upravičili, da so računalniki prižgani cel dan je ponavadi prašno in je bolje izklopiti računalnik. V operacijskim sistemu Windows 7 obstaja tudi način ugašanja: spanje in hibernacija. Kljub tem dvem funkcijam pa moramo računalnik vsaj na nekaj dni ugansiti ali izvesti restart.