Zaščita računalnika pred strelo - prenapetostjo

Udar streleUdar strele lahko povzroči škodo na računalniku in celo izgubo podatkov. Zato se je potrebno pripraviti in zaščititi pred prenapetostjo, ki se lahko pojavi na 2 načina:

- udar strele v hišo ali neposredno bližino, pomeni prenapetost na električnem omrežju 220V po celotni hiši

- udar v tla ali telekomunikacijski drog v manjši ali večji oddaljenosti od hiše pomeni prenapetost na internet, telefonski in TV povezavi.

 

 

 

Zaščita domačega računalnika pred strelo

Zaščita pred udarom streleNajbolje si je omisliti Belkin zaščito za el.omrežje 220V in internet povezavo. V primeru poslabšanja vremena za vsak slučaj še fizično izklopimo kable iz električnih vtičnic 220V in UTP kabla iz internet vtičnice. Samo izklop razdelilnika za 220V ni dovolj. Potrebno je fizično izvleči vse kable iz razdelinika ali samo razdelilnik iz vtičnice na steni. Ravno tako je priporočljivo izvleči internet kabel iz modema, ki je v lasti ponudnika internetnih storitve (SIOL, T-2, AMIS, TELEMACH, ...).

Niso redki primeri, ko so uporabniki zamudili izklop kablov za nekaj sekund pred udarom močnejše strele in škoda je bila storjena. Najpogosteje je bila potrebna zamenjava mrežne kartice v nekja primerih pa tudi matična plošča. Najbolj "boleča" je okvara trdega diska, ki povzroči izgubo vseh podatkov shranjenih na računalniku.

 

Zaščita delovnega računalnika v podjetju pred strelo

Delovni računalnik v podjetju je potrebno zaščititi s prenapetostno zaščito (priporočamo BELKIN) in po končanem delu obvezno izklopiti kable iz el.omrežja 220V in iz internet povezave. Za trgovinske blagajne je priporočljiv priklop UPS naprav za prezprekinitveno napajanje. S tem se zaščitimo tudi pred krajšim izpadom električne energije in izgubo podatkov - vnešenih računov, ... .

Pomebno je redno arhiviranje podatkov na vsakem delovnem računalniku v podjetju.

 

Zaščita strežnika pred udarom strele oz. prenapetostjo

Strežniki so računalniki ki so prižgani 24 ur nadan vse dni v tednu. V primeru slabega vremena izklop ne pride v poštev.

Strežniki morajo biti obvezno zaščiteni z UPS napravo za prezprekinitveno napajanje in prenapetosno zaščito za el.omrežje 220V in internetne ter mrežne povezave. Priporočamo BELKIN zaščito.

 

 

Servis računalnika in odprava težav po udaru strele:

- najmanjši strošek je v primeru, da računalnik deluje v celoti samo internet povezave ne deluje. Po kontroli skrbnika internet povezave (SIOL, T-2, AMIS, ...), da je z njihovo povezavo vse v redu je najverjetneje prišlo pri nas do okvare mrežne kartice. Mrežna kartica je za zamenjati in to stane z delom okrog 20€. Značilno je da so druge naprave v hiši ostale nepoškodovane - tudi telefon. Kajti mrežna kartica je najobčutlivejši del na prenapetost v hiši.

- najpogostejša okvara pa je odpoved napajalnika. Napajalnik-usmernik je potrebno zamenjati. In ta strošek je okrog 30€. V primeru možnejšega napajalnika-usmernika je  znesek popravila računalnika do 60€. Verjetnost, da je odpovedal napajalnik je velika v primeru ko prižgemo računalnik in se ne prižge nobena lučka na računalniku. Enostavno računalnik ne reagira na tipko ON/OFF za zagon.

- pogosta napaka pri močnejšem udaru strele je odpoved napajalnika, matične plošče in mrežne kartice. Skupni strošek zavisi od vrste in moči napajalnik in matične plošče in je okvirni strošek od 150€ do 300€. V kolikor ni diska med okvarjenimi deli izgube podatkov v tem primeru ni.

- največja in ne napogostejša okvara je v primeru direktnega udara v hišo in uničenje celotnega računalnika. V takem primeru se udar strele pozna tudi na drugih napravah. Pogosto vodi taka vrsta prenapetosti tudi do izgube podatkov. V takem primeru ne pomaga nobena zaščita oz. naprava, ki bi ščitlila računalnik pred prenapetostjo. Le fizični izklop iz električnega omrežja in internet povezave pred udarom nam lahko zaščiti računlnik. Računlnik se v takem primeru ne popravlja ampak se v primeru pomembnih izgubljenih podatkov poskuša reševati podatke s trdega diska. Tako reševanje je zamudno in drago in to je potrebno vzeti v zakup.

 

Pomembno za zaščito računalnika pred udarom strele:

Da samo ugasnemo računalnik v primeru slabega vremena enostavno ni dovolj za zaščito računalnika pred udarom strele in prenapetostjo. S tem ko imamo samo računalnik ugasnjen nismo naredili še nič za zaščito pred prenapetostjo.

V primeru, da imamo kvalitetno BELKIN zaščito za 220V z ali brez razdelilca je potrebno upoštevati, da s vanj ne priklaplja dodatnih razdellilcev. V primeru udara strele nam proizvajalec BELKIN povrne stroške do določene vsote (napisana je na embalaži od BELKIN zaščite in je odvisna od modela) v kolikor smo imeli pravilen priklop naprav v BELKIN zaščito. Priklop razdelilcev ni dovoljena.

Pomembne podatke je potrebno redno in kvalitetno arhivirati. Redno pomeni po vsakem večjem obsegu dela (npr. 1X tedensko do mesečno). Kvalitetno pa pomeni na kvalitetni medij - DVD ali zunanji disk, ki ga ločimo tako da ga odnesemo na drugo lokacijo ali vsaj v drugo sobo.

Če računalnik vseeno uporabljamo med nevihto (predvsem v pisarnah in trgovinskih ter blagajniških računalnikih) je potrebno pogosteje shranjevati svoje delo. Večkrat je potrebno pritisniti na gumb "Shrani" oz. "Save". Ker pogosto prihaja do kratkih izpadov el.energije in takrat pogosto pride do reseta računalnika ali do izklopa. Seveda do tega pride samo v primeru, da nimamo UPS naprave. In takrat se izgubi vse neshranjene podatke.

 

Upoštevajte nasvet: REDNO ARHIVIRAJTE POMEMBNE PODATKE


Udar strele - računalnik