Zmrzovanje računalnika

Zmrzovanje računalnika razumemo kot:

računalnik se enostavno neha odzivati. To se zgodi enostavno med delom. Miška in tipkovnica popolnoma nehata delati. Tudi čarobna kombinacija tipk CTRL+ALT+DEL enostavno ne dela. Zaslon je prižgan in na njem je slika zamrznjena in se ne spreminja.

Razmisliti moramo o sledečih vzrokih:

1. prvo poskušamo ugotoviti ali računalnik zmrzuje samo po nekem času delovanja (npr. prvih 10 min. dela normalno potem pa neprestano zmrzuje). Možnost okvare hladilnega ssistema - ventilator na procesorju, BIOS-u ali napajalniku.

2. ali zmrzuje enako in v enakih časovnih razmikih, tudi ko se računalnik restarta

3. ali zmrzuje samo v določeni aplikaciji ali povsod.  Npr. : zmrzuje samo v primeru ko brskamo z Internet Explorerjem po internetu.

4. Poskušamo ugotoviti od kdaj računalnik zmrzuje oz. kaj smo pred tem počeli z računalnikom:

 • ali smo ga mogoče čistili
 • ali smo inštalirali kakšen nov program
 • ali smo ga prenesli iz ene lokacije na drugo
 • ali smo prejeli kakšno sumljivo elektronsko pošto
 • ali smo na njega priklapljali kakšno novo napravo: nov tiskalnik, nov skener, ...
 • ali smo preko USB priklopa nanj priključili kakšno spominsko enoto (še posebno kakšno v lasti druge osebe in jo še nismo uporabljali)

5. Poskušamo ugotoviti kaj se zgodi, ko izvlečemo in ponovno priklopimo miško ali tipkovnico iz USB priključka na zadnji strani računalnika. Ali se nam na ekranu izpiše kakšno sporočilo.

6. Ugasnemo računalnik in izklopimo vse nenujne naprave iz računalnika: skenerje, tiskalnike, USB ključke. Lahko poskusimo tudi z izklopom internet povezave : izvlečemo UTP kabel na zadnji strani računalnika.

 

Najpogostejši vzroki "zmrzovanja računalnika":

- programska težava

 • okuženost z virusem ali SPY programom

- okvara strojne opreme računalnika

 • okvara trdega diska
 • okvara ventilatorja na procesorju - pregrevanje

 

Malo manj pogosti vzrok za zmrzovanje računalnika:

 • izklopljeni kabli za miško in tipkovnico - potrebno je preveriti USB ali PS/2 priklop tipkovnice in miške
 • okvara matične plošče računalnika ali pomnilnika
 • okvara napajalnika

 

Ko ugotovimo vzrok lahko začnemo z odpravo težave. V primeru da vzroka ne odkrijemo, nam težavo odpravi samo računalniški servis.

 

V kolkor računalnik zmrzuje samo v primeru, ko uporabljamo določeni program, je problem verjetno v programu ali operacijskem sistemu. Ponovno lahko poskušamo naložiti uporabni program in nato operacijski sistem. To še posebej velja v primeru, da se nam težava ne pojavlja, tudi, ko zaženemo računalnik/operacijski sistem v varnem zagonu.

 

V kolikor se nam pojavlja napaka periodično, ne glede na to kateri program uporabljamo, je verjetni vzrok težave pregrevanje. Potrebna je kontrola in menjava ventilatorjev, hladilnikov in hladilne paste med procesorjem in hladilnikom.

 

V kolikor se zmrzovanje pojavlja občasno in v razičnih časovnih intervalih, je vzrok verjetno v operacijskem sitemu MS Windows ali strojni opremi (matična plošča, pomnilnik, disk).